החלטת לבחור בית אבות להוריך? 10 טיפים הכרחיים לבחירה מוצלחת

ההכרה שהגיע הזמן לחפש בית אבות להורה שלך אינה קלה והיא כרוכה בלבטים וברגשות מעורבים. אחת הסיבות היא, הקושי למצוא בית אבות מתאים, לא בגלל המחסור בבתי אבות (בעיקר במרכז), אלא דווקא בגלל ההיצע הגדול בהם. בתי אבות נבדלים זה מזה במגוון רחב של פרמטרים החל מתנאי הקבלה אליהם, דרך השירותים השונים שהם מספקים, הטיפולים שהם מעניקים, הפעילויות, כמות הארוחות, גודל החדרים והמחירים, וזה רק קצה הרשימה. 

איך עושים את הבחירה הטובה ביותר? עשרת הדברות שהם בבחינת "עשה"
1. הכנת רשימה של הצרכים האישיים להם זקוק ההורה- לא כל בית אבות מתאים לכל אחד, גם אם הוא נחשב לאיכותי ויוקרתי. אם הורך צלול בדעתו מוטב כי תשבו ביחד ותערכו רשימה מסודרת של הצרכים האישיים להם הוא זקוק בהם סוג העזרה הנדרשת, צורך בפרטיות, צורך בטיפול רפואי מהיר, צורך בפעילויות שונות, התאמה לדת, לשפה או לתרבות. במקרה ומצבו המנטאלי של הורכם אינו מאפשר להיות שותף להחלטה מומלץ לשבת עם קרובי משפחה נוספים ולגבש את ההחלטות יחדיו. 

2. הגדרת המחלקה המתאימה ביותר להורה- בתי אבות שונים מפעילים מחלקות שונות בהן: מחלקה לעצמאיים, מחלקה תומכת- לעצמאיים חלקית הזקוקים לסיוע, מחלקה לתשושים, מחלקה סיעודית, מחלקה סיעודית מורכבת ומחלקה לתשושי נפש. התאמה מושלמת בין מצבו הפיזי, הנפשי והמנטאלי של ההורה למקום- היא שלב הכרחי להצלחת התהליך.   

3. החלטה על מיקום בית האבות הרצוי- בית אבות במרכז, בדרום או בצפון. בעיר או בכפר. חשוב לבחור בית אבות שקרוב למקום המגורים של הילדים או לפחות לאחד מהם. חשוב לא לשכוח לבדוק אם יש תחבורה ציבורית שמגיעה למקום והאם קיימת חנייה מסודרת.

4. עלויות ואופן התשלום- המחירים ואופן התשלום שדורשים בתי אבות שונים, שונים זה מזה. ישנם מקומות (בעיקר בדיוק מוגן) הדורשים בנוסף לתשלום החודשי גם דמי פיקדון ואילו אחרים כמו בתי אבות סיעודיים או כאלו המיועדים לתשושי נפש, עובדים על בסיס תשלום חודשי. טרם הסיורים והבדיקות המעמיקות יש לבדוק את האפשרויות הכלכליות העומדות בפניכם כולל הסדרים דרך קופת חולים, ביטוחים פרטיים וכן קבלת סיוע ממשרד הבריאות או ממשרד הרווחה במידת הצורך. 

5. "בדיקת קוד"- אם הורך קיבל "קוד" (אישור שניתן ממשרד הבריאות ומסייע במימון אשפוז סיעודי) יש לבדוק אלו בתי אבות מקבלים קשישים שמחזיקים בו.

6. רישיון ופיקוח של משרד הבריאות- כל בית אבות חייב להחזיק ברישיון של משרד הבריאות ולהיות תחת פיקוחו. יש לוודא כי בית האבות הרלוונטי קיבל את האישורים המתאימים. 
 
7. מדיניות המקום בנוגע לקניית מוצרי ספיגה ותרופות- ישנם בתי אבות שמוצרי ספיגה ותרופות אינם כלולים בסל השירותים שהוא מעניק ואילו אצל אחרים הם כן חלק מהסל. יש לקח בחשבון תוספת עלויות במקרה של תשלום נפרד עבור מוצרים אלו.  

8. ביקורים בבית האבות- ביקורים בבתי האבות הפוטנציאליים חשובים ביותר. במהלך הביקור יש לדבר עם המנהל/ת של בית האבות, עם האחות והרופא, לבדוק את שעות העבודה שלהם, לשאול לגבי כמות המטופלים במחלקות ולגבי כמות העובדים, לברר לגבי ההכשרה של הצוות המטפל, לראות את התפריט ולבדוק אם ניתן לעשות בו התאמות אישות במקרה הצורך. לברר על שעות הביקורים ועל סוג הטיפולים. יש לשים לב לרמת הניקיון ולריח בחדרים ובחלל הציבורי. לנגישות בשירותים ובמקלחת, ללחצני המצוקה אם קיימים, לגודל החדרים ולמראה שלהם. אחת הדרכים להתרשם מהיחס של הצוות לדיירים, היא להגיע לביקור בשעות שונות ובימים שונים. יש לשוחח עם הקשישים במקום ועם בני משפחותיהם ולהתרשם מרמת שביעות רצונם מהמקום. 

9. איסוף המלצות וחוות דעת- איסוף המלצות וחוות מדיירי בית האבות, מחברים וממכרים שלכם –הם בגדר חובה. גם בדיקות באינטרנט, גלישה בפורומים של בתי אבות והיעזרות בחברות שעוסקות ובייעוץ ובהשמה של בתי אבות. (השירות ניתן בחינם)- יוכלו לעזור.  

10. קריאת האותיות הקטנות- הכיתוב באותיות הקטנות יכול לעשות הבדל גדול. על מנת למנוע מעצמך הפתעות בהמשך יש לוודא כי כל הפרטים ברורים- תנאי הקבלה, התשלום, תנאי התשלום וההסדרים שונים. 

בחירת בית אבות מתאים להורה היא החלטה לא פשוטה ואין לזלזל בה.  בחירה נכונה תאפשר להורך לחיות במקום נעים ולהזדקן בכבוד מחד, ומאידך יעניק לך רוגע ושלווה וידיעה ברורה שהורך זוכה לקבל את הטיפול ואיכות החיים הטובים ביותר במסגרת האפשרויות.  

לייעוץ והכוונה על ידי עובדות סוציאליות השאירו פרטים